Mi ez a mozgalom?

Green City azaz Zöldebb Városokért Mozgalom

Alapelvek

Fenntarthatóan kialakított szabadterek, zöldfelületek

Referenciáink

Megvalósult Green City projektjeink

Fenntartható települési zöldfelület

Zöld infrastuktúra

Hogyan lehet fenntartható
a kertem?

ÖKOKERT - Green City elvek a magánkertekben

Újrahasznos holmik

Kreatív újrahasznosítás és újrahasználat

Green City - azaz a Zöld Város - olyan település, mely a természet ingyenes szolgáltatásait élvezi, így tekintélyes gazdasági és társadalmi nyereségre tesz szert. A városi zöldfelületek ökológiai folyamatainak és természeti rendszereinek visszaállításával (víz- és tápányag körforgás, talaj management, tudatos növénytelepítés, záporvíz kezelés), a természetes növényzet prioritásba helyezésével a település a gazdasági és szociális terheit enyhíteni képes anélkül, hogy méregdrága technológiákat alkalmazna.

Településeinket vissza kell kapcsolni a körülöttük működő ökoszisztémába

Azaz törekszünk a természetes víz- és tápanyagkörforgás visszaállítására és fenntartására, a csapadékvizet a területen visszatartva a talajba juttatjuk, a talajéletet fejlesztjük, honos növényzetet telepítünk, stb. A visszatartott vízzel megelőzzük a városi árvizeket, csatorna kiömléseket. A növényzet árnyékol, hűt, párologtat, levegőt tisztít. A valós társulásként együttműködő növényzet zöldfolyosókon és zöld mozaikok rendszerén keresztül kapcsolódik a környező (természetes) nagy ökoszisztémába, így megsokszorozva ingyenes szolgáltatásait, mely lehetővé teszi az életet a városokban.

Fenntarthatóságra kell törekedni

Energia bevitelt minden rendszer igényel, kivéve a természeti rendszereket. A természeti rendszerek szolgáltatásait ingyen kínálja, így kielégíthetjük - legalább részben - az emberi/szociális igényeket plusz energiabevitel nélkül. Pl.: a növényzet árnyékol és párologtatva hűti a levegőt, így nincs szükség művi árnyékoló építésére és karbantartására. A tudatosan telepített növényzet igen gazdaságos, előnyei többek között az épület hűtési-fűtési energia csökkentés, ingatlanár emelkedés, mentális és fizikális egészségi javulás, bűnözés csökkentés, stb.

Integráltság

A zöldfelület komlpex hatásait együttesen vesszük figyelembe, pl.: az árnyékoló facsoport amellett, hogy csökkenti a légkondicionálás költségét, CO2-t köt meg, O2-t termet, vizet tart vissza lombozatával, tisztítja a levegőt, mérsékli a zajt, esztétikai élményt nyújt, stb.

Interdiszciplinaritás

Az adott projektben érintett tudományterületek specialistái, valamint a majdani használók is részt vesznek optimális esetben a zöldfelület megalkotásában, építésében, fenntartásában. Pl.: bizonyos esetben tájépítészek mellett építész, ökológus, környezetpszichológus, ill. a lakók vagy éppen a dolgozók is részt vesznek a projektben.