Terület: 685 m2 - Tervezés és építés: 2014-2015 - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita - Anyagok: vízáteresztő burkolatok, újrahasznosított bontott mészkő lapok, beton támfalak lábazati műgyantás vakolattal, vörösfenyő kerítés - Növények: dísz- és gyümölcsfák, virágzó cserjék, lomblevelű örökzöldek, honos és exóta évelők, gyep - Különlegesség: terepalakítás a ház védelméért


A lejtős telken a ház kivitelezési munkáinak "köszönhetően" az erodálódott agyagtalajon az esővíz gyakorlatilag a házra folyt rá, és tulajdonosok szerették volna megakadályozni, hogy a lemosott agyag a nappaliban kössön ki. Így a ház formáihoz igazodóan szabályos vonalvezetésű teraszokat alakítottunk ki a kertben, melyek felületén megáll és elszikkad a csapadékvíz. A teraszolás meggátolja hogy a víz lezúduljon a domboldalon, de még a burkolt felületek is a víz talajba juttatását szolgálják, ugyanis vízáteresztő módon készültek. A meglévő és telepítendő dús növényzet is részt vesz a víz kezelésében: a lombozat a csapadékvizet megtartja, valamint lassítja. A növények felveszik a talajból a vizet, elpárologtatják, azaz előkészítik a terepet a következő csapadék-szikkasztás számára. A garázs tetején zöldtetőt alakítottunk ki, amelynek esztétikai funkcióján túl szintén szerepe van a víz megtartásában. Az egyes teraszok támfalai mögött, a földbe rejtett dréncsövek összegyűjtik az elszikkadni képtelen, túl nagy mennyiségű vizet és a föld alá süllyesztett ciszternákban összegyűjtik azt. Az esővizet mind a teraszokról, mind a tetőfelületről gyűjtjük (még a kerti konyha mosogatójából is!), és ebből a vízből történik a kert öntözése - így a gyűjtő és öntöző technikának köszönhetően a területre hulló csapadékvíz a helyszínen hasznosul, anélkül hogy rombolna és kárt tenne.

Az így megszülető teraszokon alakítottuk ki a különböző funkciójú mikrotereket. A padlószinttel megegyező magasságon kényelmesen ki lehet lépni a kertbe. Így a nappali és konyha a kerttel gyakorlatilag egybefolyik, a kül- és beltér kapcsolata zavartalan: mind a konyha, mind pedig a nappali előtt burkolt felület található. A gyepfelület egy szinttel feljebb mindössze annyi helyet foglal, amennyi feltétlen szükséges, így a fűnyírás könnyű és gyors feladat. A kertet védelmezően ölelő cserje és évelő ágyásokba integráltuk a gyümölcsfákat, és a kerti konyha kényelmes közelségében a fűszernövényeket. A garázs tetején zöldtetőt alakítottunk ki, melynek félcserjéi és évelői pazar látványt nyújtanak. A kert legmagasabb pontjáról remek kilátás nyílik a környező dombokra, a támfalak tetején fa kilátót terveztünk, ahová kényelmesen vissza lehet vonulni, és a tájban gyönyörködni.

A kivitelezés során csak a kert fő struktúráit alakítottuk ki, a növényesítés nagy részéről a tulajdonosok fognak majd gondoskodni.