Terület: 2552 m2 - Tervezés és építés: 2013-2014 - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt, Margitay Lászó, Fehér Anita - Kivitelező: csemete-kertműhely, Fáskert Bt., Garden 2000 Kft. Anyagok: betonelemes burkolat, látszóbeton, terméskő - Növények: szőnyegszerű évelőágyak, honos és egzóta dísznövények - Különlegesség: Green City fenntarthatósági elvek az exkluzív étteremben


Green City akkreditálásra alkalmas!

A Ki ne hallotta volna már a Gundel étterem hírét, mely fővárosunk nagy múltú, elegáns, remek konyhájával várja hazai és külföldi vendégeit? A hagyomány és minőség kulcsszavakat zászlajára tűző étterem kerthelyisége az enyhe téli napok alatt szorgalmas munkával megújult, számos Green City alapelv megtartásával, fenntartható és „zöld” technikákat alkalmazva.

A meglévő adottságok és történeti források segítségével az egységes anyaghasználatnak, a finom elegáns és egyszerű színválasztéknak köszönhetően az új kerthelyiségben a Gundel által képviselt minőség és hagyomány a burkolatban és kiegészítő elemeiben is megjelenik, a növényzet pedig a megterhelő városi környezetben is kifogástalan esztétikai élményt és szolgáltatásokat nyújt (árnyékolás, párologtatás, pormegkötés, stb.).

A főbejárat reprezentatív, igényes, a Gundel hírnevének megfelelő grandiózus Fogadóterület, ahonnan széles bejárati „allé” vezet a tulajdonképpeni kerthelyiségbe. A kerthelyiség alsó szintje a Nézőtér, amely asztalok elhelyezésére szolgál, valamint rendezvények esetén nézőtérként funkcionál. (Az egykor fákkal sűrűn beültetett, ligetes, árnyas hangulat visszacsempészése érdekében új, koros fákat telepítettünk az asztalok közé.) A felső szint rendezvények esetén Színpad, egyébként pedig a betérő vendégeket fogadja pazarul megterített asztalaival. Az Állatkertből érkező látogatókat a Cukrászda terasza, és Japánkertből nyíló Bagolyvár várja tárt karokkal, terített asztalokkal.

A tervezés és építés környezettudatos célkitűzéseivel összhangban a gazdasági előnyök és műszaki problémák megoldásai az Étterem által közvetlenül megnyilvánuló előnyök mellett a városi környezet számára is pozitívumokkal szolgálnak:
• A korábban problémát jelentő csapadékvizek (eredeti 2% helyett) az immáron 98%-ban vízáteresztő burkolatok segítségével a kerten belül a talajba jutnak, és ott hasznosulnak. A csapadékvíz megtartását, növények által felvehetővé tételét a baktériumos oldattal, komposzttal feljavított talaj, talajélet és a teljes zöldterületet borító mulcs is segíti.
• A burkolatba újonnan telepített fák eredését az ideális méretű, 3x3x1 méteres ültető gödör, a speciális városi földkeverék, és a víz- és légáteresztő burkolat könnyíti meg.
• A díszmedence és csobogók vize biológiai tisztítással működik.
• A meglévő növényzet faj/fajtaszáma a biodiverz ültetésnek köszönhetően az eredeti 253%-ára nőtt – az éttermi környezetből adódó elvárások és nagyméretű igénybevétel mellett a fajok 20%-a honos.
• A kert világítása is megújult, 100%-ban energiatakarékos LED fényforrások kerültek a dekoratív növényágyásokba, az újra felhasznált régi kandeláberekbe, burkolatokba.
• A helyszínen újra használatra és újrahasznosításra is számos jó példa mutatkozik, úgy mint az újra felhasznált Tardosi vörös mészkő burkolat, vagy a beton elemes térkő. A veszélyes állapota miatt kivágásra került óriási platán fából ülőke készült, átültetetésre került több az eredeti kertet díszítő, megfelelő állapotú növényegyed. A bontási munkák során keletkezett sitt 100%-a pedig újrafelhasználásra daráló üzembe lett szállítva.

A Gundel arculatának meghatározó eleme, a századfordulós romantika, teljes mértékben megőrzésre került. Ezt emeli ki többek között, a századelős katalógusokban fellelt minták alapján rakott burkolati ornamentika, de mindebbe illően integrálva megjelennek a jelen igényeit is kiszolgáló elemek, mint például a tulajdonos által választott Semmelrock típusú térkő, mely alépítményének köszönhetően teljes mértékben vízáreresztő, valamint a jövő modern designját megidéző látszóbeton kiegészítő elemek, melyeken megjelenik az étterem logója.

A növényzet pedig amellett, hogy kellemes klímát teremt a kerthelyiségben, védi az épületet, ami cserében támasztékot nyújt növényzet számára. A teljes kertre becsülten az idei évben a megújult zöldfelület 660 kg O2-t termel, és 600 kg CO2-t köt meg. És ez a szám az idő előrehaladtával köszönhetően a biomassza növekedésének évről évre csak nagyobb lesz.

Gundel Étterem honlapja