Terület: ... m2 - Tervezés és építés: ... - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt - Anyagok: terméskő, újrahasznosított vasúti talpfa - Növények: honos társulásalkotók, évelők, vízinövények - Különlegesség: lépcsőzetesen elhelyezkedő medencék, gömbhárs "pergola"


A kert és ház összhangjának ékes példáját tapasztalhatjuk meg ebben a zöld nappaliban: Az épület mai modern, mégis hordoz a magyar építészeti kulturális tradíciókból is, egy finom kúria utóérzése. Alaprajzában ~ 26 fokos töréssel, a magyar rovásírás I betűjére, az Isten szó írott szimbolikájára hajaz (a kisebb axis pont a K-Ny tengelyt jelöli ki). A 26 fokos hajlás a ház kert felőli homlokzatán immár függőleges síkban, mint tetőtörés ismét megjelenik. Összhatásában modern, de hideg és merev. E merevséget a beltérben finoman ellenpontozza a szervezett minimalista szabályos beltér artisztikus anyaghasználata, a fényhatások, a mélybarna wenge és a spenót és egyéb lágy zöldek. A kertnek is egyik feladata merev terek élettel való feltöltése az épülethez igazított módon (pl.: a kis axis beépítése), stílusban: textúrával, mozgással, színekkel. A kerttel szembeni elvárás: a kert pihenős, relaxálós szabadtéri lakás legyen.

A ház nappalijából kilépve a Zöld Lakás Nappalijába kerülünk át, mely 26 fokkal elforgatva áll a ház terasza előtt, 3 lépcsőfokkal ez alatti szinten. Terasz betonelemeiből alakított térkő lépcsőn haladunk le, gyepszőnyegezett térbe. A nappali végén egyenesen haladhatunk le a díszfürdőbe vagy fordulhatunk jobbra a HÁRSAS étkezőbe. A Hársas étkező „mennyezetét” fiatal gömbhársak alkotják, padozata nyílt fugás kavicsos betonlapok közé ültetett kakukkfű és zöldhúr. A Zöld Nappali bal oldalán található a TÜNDÉRLIGET (cserjékkel dúsított éteri nyírfaliget, hintával, homokozóval és csúszdatornyos házikóval, melynek csúszdája a Zöld Nappaliban ér véget). A tündérkéket játszadozás közben úgy tudják szüleik a teraszról vagy a Hársas Étkezőből „szemmel tartani”, hogy közben ők mégis a gyerekvilágban érzik magukat. A Zöld Nappali záró növénysorának nyiladékán vezet le a talpfa lépcső az ERDŐSZÉLI FÜRDŐ-be. Központi eleme a téglalap alakú medence, mely felett lebegve vezet át a talpfa sor. A medencébe DK-ről csobog be a víz (leddel világított koracél zuhatagelemen) és balra esik alá az Alsó Tófürdőbe, ahol a pancsolni vágyók az ívesen vezetett zöld gyepen pihenhetnek, napozhatnak.