Terület: 8 ha - Tervezés: 2016 - Tervező: Gyarmati Krisztina, Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita, Szabó Mária - Anyagok: víz- és légáteresztő burkolatok, helyi építőanyagok (fa, kő/kavics), emelt járdarács - Növények: évelők, honos és exóta díszcserjék és díszfák, vadvirágos rét - Különlegesség: nagyméretű park belváros szomszédságában


A terület a városklíma szabályozásában fontos szerepet játszik – a belváros szerkezetébe épülve klímaadaptációs intézkedések helyszíne, eleme. Az alkalmazott természeti és műszaki megoldások integrált egysége környezet- és természetvédő módon segítik a zöld infrastruktúra és így a település működését, hozzájárulva a lakosság megtartásához, a település gazdasági-turisztikai fejlődéséhez. Ugyanakkor a környezettudatos, klímaadaptív intézkedések a lakosság körében erősítik a fenntarthatóság és környezeti szempontok iránti fogékonyságot, szemléletet.

A tervezés során alkalmazott alapelvek: Felesleges költés nincs + Fakivágás nincs + Természeté a főszerep + Emberi használatra alakítva + Szemléletformáló és tudásbázis + Városökológiai szolgáltató központ + Városmarketing eszköz. A koncepcionális alapelvek, valamint fenntarthatósági és gazdasági szempontok szerint a Vizslaparkban nagy építési beavatkozás csak a kulcspontokon történik. A meglévő funkciókat, adottságokat és elemeket felhasználjuk és feljavítjuk, valamint a természeti folyamatokat, és a növényzet önfenntartó képességét kihasználjuk. A park tervezett terei és elemei multifunkcionálisak: időtől, napszaktól, használók számától függően változhat az adott terület funkciója.

A Kisvizsla területén játszótér, játszókert és közösségi tér kerül kialakításra. A terület a gyerekek számára az aktív foglalkoztatás, szemléletformálás, oktatás és képességfejlesztés helyszíne. A felnőttek számára pihenőterületként szolgál és a parkrész a közös családi élmények színhelye. A Kisvizslában Pavilon építmény kerül elhelyezésre, ami szolgáltató egység (kávézó/fagyizó), és magában foglalja az illemhelyiséget valamint a parkőr egységét. A Nagyvizslában kerékpáros pihenőhelyet alakítunk ki, Retro park, felnőtt fitnesz és futópálya készül. Új sétányokat, feltáró utakat és pihenőhelyeket létesítünk. Parkban park: a kutyások számára agility pályát, Kutyaberket hozunk létre, valamint „nature play” található a tervezett parkban.

A terület különlegessége, a meglévő adottságokhoz igazodva a meglévő fák védelme érdekében emelt ökosétány, a parkban húzódó nature play részeként. A terület kreativitásra késztető, élményszerű környezet, ahol interaktív szemléletformáló és fenntartható elemeket alkalmazunk, valamint felhasználjuk a meglévő anyagokat (fa, föld, stb.) mint kertépítészeti építőelemeket: mikrodombok, fűz építmények, tuskó- és törzsmozaikok, szintjátékok, kötél-játék, természetes anyagokból összerakott Kneipp száraz taposó, valamint egy tájalkotási színtér tervezett.

Vizslapark rekonstrukció, mint városi zöld infrastruktúra elem kialakítása a Zöld Város Pályázat céljaival összhangban történik:
 növényfelület, élőhely és biodiverzitás növelés
 őshonos, több szintes adaptív társulások létrehozása
 zöldfelület önfenntartó képességének fokozása
 klímaadaptáció
 városi aktív rekreációs zöldfelületek kialakítása
 vízáteresztő burkolatok alkalmazása
 csapadékvíz hasznosítás