Terület: ~ 23 000 m2 - Tervezés és építés: 2014-2015 - Tervező: RAS-Design Kft. Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. - Kivitelező: Generálkivitelező: ZÁÉV Zrt. kertészeti munkák: csemete-kertműhely®, Garden 2000 Kft. Különlegesség: Green City fenntarhatósági szempontoknak megfelelő zöldfelületi kivitelezési munkák: vízáteresztő burkolatok, ökoadekvát biodiverz növényesítés, zöldtetők, zöldfalak, inert hulladék újrahasználata (sziklás altalaj imitáció), Dombház (biodiverz rézsűstabilizálás), Kavicskert (SUDS: sustainable urban drainage system), zöldfelület mint marketing elem


Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának beruházásában készült a Miskolctapolcai Park Fürdő rekonstrukciója, mely első ütemének kivitelezési munkálataiban vettük részt. A beruházás a Green City fenntarthatósági elvek tervi és kivitelezési szintű figyelembevételével készült.

Az építkezés során a cél a természeti ciklusokat a természeteshez legközelebbi állapotba hozni, ill. megőrizni. Ennek érdekében a természeteshez közeli vízkörforgást támogatja a vízáteresztő burkolat, az átgondolt növénytelepítés, SUDS (sustainable urban drainage system azaz fenntartható városi vízkörforgás management rendszer) valamint zöldtetők és zöldfalak alkalmazása. A természetes talajfolyamatok elősegítését célozza az inert hulladék bekeverésével imitált sziklás altalaj, a letermelt termőföld újrafelhasználása, továbbá a hasonló területről – másik építkezésen feleslegessé vált – talaj behozatala és felhasználása. A helyreállított ciklusoknak köszönhetően a növényzet ökológiai szolgáltatásokat nyújt: árnyékol, párologtat, és ezáltal mikroklímát javít, segíti a vízvisszatartást, 5900 kg CO2-t köt meg és 6500 kg O2-t termel évente, növeli a biodiverzitást. Ezen felül a természetes látványt szolgáltatja, és mint ilyen strand marketing elem.

A strand épületein összesen kb. 1300 m2 zöldtető és 60 m2 befuttatott zöldhomlokzat található. A zöldtetők egyik különleges példája a Dombház, amely egyszerre épület, lelátó, gyepes napozó, ökosétány és kilátótér.

A strandfürdő építményeinek egy másik speciális eleme a SUDS részét képező Kavicskert. A Kavicskert a tetőről származó csapadékvíz összegyűjtésére és szikkasztására szolgál, egyben esztétikus látványelem, és a VIP terasz lehatárolását szolgálja. Speciális növényalkalmazással természetes, időszakos vízborítottságú élőhelyet szimulál.

Néhány érdekesség az értékeléskor összeállított Green City ténytárból, a teljesség igénye nélkül:

• A burkolt felületek 41,9%-a vízáteresztő burkolat.

• Az öntözővíz forrása a közeli barlangfürdő termálvize, mely a sótartalom vizsgálat alkalmával megfelelőnek bizonyult öntözésre.

• A területre érkező víz 100%-ban helyben tud hasznosulni.

• Nem volt szükség a területen csapadékvíz csatorna kiépítésére. Ez a tény ökológiai pozitívuma mellett milliós nagyságrendű anyagi megtakarítást is jelentett!!!

• Műtrágya felhasználásra egyáltalán nem került sor a területen.

• A letermelt humusz és feltalaj megfelelő módon került tárolásra, majd újrafelhasználásra. A területre behozott közel 1600 m3 föld talajtanilag adekvát forrásból került behozatalra.

• A lombkorona borítottság 20%-ot meghaladó arányú ami, 7,9%-os növekedést jelent a kiinduló állapothoz képest.

• A strand területén fellelhető zöldtömeg hozzávetőlegesen 6500 kg o2-t termel és 5900 kg co2-t köt meg évente.

• Az újonnan telepített növényzet a környező terület növényállományához fajok szintjén és fizikailag is jól kapcsolódik. Ökológiai adekvátsága 74,8%.

• A futtatott zöld homlokzatok a teljes homlokzati felület 27%-át teszik ki.

• A biodiverzitás jelentősen javult. A 155 újonnan telepített növényfaj továbbá számos állati biodiverzitást segítő technika alkalmazásának segítségével (kavics kert, gyíknapozó, virágzó növények stb.)

• A felhasznált tájépítészeti anyagok több mint 50%-ban a helyszín közvetlen közeléből, és több mint 90%- ban határainkon belülről származnak.

• A növényzet típusának és térbeli elhelyezésének következtében megvalósuló levegő tisztító, szűrő hatás következtében a levegőminőség is javul. (Radó módszer alkalmazásával becsült mennyiség: 45 tonna kiszűrt szennyező anyag évente.)