Terület: 20 m2 - Tervezés és építés: 2009 - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt, Solti Gabriella, Fehér Anita - Anyagok: újrahasznosított anyagok: bontott vasúti talpfa, gépelem csobogó, betonőrlemény burkolat - Növények: kőris, tiszafa, cserszömörce, hortenzia, bangita, nyáriorgona és évelők - Különlegesség: sikeres versenystand újrahasznosított anyagokból


Versenykertünk annak a filozófiának a bizonyítéka, hogy az esztétikus és a környezettudatos nem ellentmondó kertépítészeti fogalmak. Az újrahasznos ökokert ökológiai katasztrófa sújtotta földünkön egy olyan kerti tér, mely mind élő mind épített elemeivel az embert és a Föld Ökoszisztémáját hozza közelebb egymáshoz.

Miért újrahasznos? Az épített elemek mindegyike, kivétel nélkül újrahasznosított, vagy újrafelhasznált anyagból készült:


• A kert vázát régi, tisztított talpfák térjátéka képezi, a versenykert központi eleme egy acélöntvény csobogó, melybe rozsdás textúrájú csövön érkezik a lágyan csobogó víz. A valaha cukorgyári darálógép perselye ma harmonikus, nyugtató látványelem.
• A kerti pad valaha kerítéslábazat műkő fedlapja volt, rajta Brinkus Kata textilművész gyapjú párnái teszik kényelmesebbé az ülést.
• A szórt burkolat felbontott beton őrlemény, míg a közé ültetett és a csobogóban verődő hullámokat tovavivő kakukkfű koncentrikus köröket újrahasznosított műanyag rejtett szegélyek választják el.
• Könnyen tápanyaggá alakuló tuskó és gallydarálék képezi a mulcsréteget, a madarak számára a gödöllői Tapéta Téka laminált lap hulladékából készült fészkelő odúkat is kihelyeztünk.

A növényanyag zöme honos, így jól felismerhető, táplálékkal és búvóhellyel szolgál a kert élőlényeinek és szinte azonnal bekapcsolják kertünket a nagy ökoszisztéma rendszerébe, így téve stabillá, élhetővé és fenntarthatóvá azt.

A képzeletbeli házat aranykőrisek árnyékolják és tiszafák óvják a széltől, így drasztikusan csökkentve a téli hőveszteséget és a nyári légkondicionálási költséget. A tiszafa sövénye kiváló finomporfogó, piros terméshúsa (mely egyetlen nem mérgező része) madárcsemege.

A vázat képező honos növényeket rovar és pillangólegelő cserjék egészítik ki. Ne feledkezzünk meg „Földanya Hajszálairól”, a füvekről sem. Kedves, részben honos, rovarlegelő évelő virágokkal kiegészítve gyönyörű és ökoszisztémaként is jól működő mini rétet kapunk.

Természetesen 20 m2-en lehetetlen minden ökokert elemet bemutatni, mégis sikerült egy olyan kis kertrészletet kialakítani, ahová ha beleültünk, eltűnt a külvilág, csak a víz csobogása, a méhek zümmögése, hallatszott, szemünket egy-egy kései pillangó és a visszafogott, ám mégis őszi színek és textúrák harmonikus palástja nyugtatta.