Tervezés: 2018 - Tervező: Garden Force Kft., Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita, Frei Helga, Szabó Mária - Különlegesség: Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv


A Zöld Város pályázatnak köszönhetően a város több pontján történnek zöldfelületi beavatkozások, melyek közül az egyik helyszín a Kresz park (korábbi nevén Ifjúsági park). A park város egyik legnagyobb sport-rekreációs szabadidő közparkja. A pezsgő belvárosi élettől perifériára szorult terület a turisták által már ritkábban látogatott, elsősorban a helyi lakosok, környéken élők használják. Egyrészt a sportolni vágyók érkeznek ide, másrészt a terület vonzereje a Kresz tanpálya, ahol helyi generációk tanultak meg kerékpározni.

A Kresz park az akcióterület egyéb felületeihez tudatosan alkalmazott szabadtérépítészeti eszközökkel, konkrétan "Modern barok Zöldfelületi összhang" növényalkalmazással kapcsolódik. Ezen felül a Kresz park még egy speciális módon kötődik az akcióterületekhez, nevezetesen a többi területen elbontott elemek, kerti architektúrák, köztéri bútorok befogadó helyszíne, kreatív újrahasznosítója.

A Kresz park tervezett állapotában a meglévő szolgáltatások minőségének emelése mellett új szolgáltatásokkal és lehetőségekkel bővül. Egyrészt közvetlen rekreációs szolgáltatásokat nyújt használói számára, másrészt kibővülő ökológiai szolgáltatásaival a település lakóinak életminőségét emelti, jólétét segíti.

Szociális-humán

A megújuló terület KRESZ ÉS RETRO PARK, a meglévő tanpálya burkolatát felújítjuk, a területen újrahasznosított retro padokból leülőhelyeket alakítunk ki. A megújuló Kresz park a GYEREKEK ÉS FIATALOK PARKJA, azaz hiánypótló játszókertet hozunk létre, az újrahasznosított retro elemekből találkozóhely, grund születik. A megújuló Kresz park az AKTÍV MOZGÁS ÉS SPORT PARKJA, azaz megújul a sportpálya, streetworkout kerül kihelyezésre, ivókutat telepítünk, labdagyepet alakítunk ki.

Ökológiai szolgáltatások

A terület jelenleg is szerepet vállal települési szintű klímaszabályozásban az üvegházhatású gázok lekötésével. A meglévő biomassza (elsősorban fák lombja által) a levegő tisztításában vesz részt, főleg közlekedésből származó szálló por és kipufogógázok megkötésével. A parkban a meglévő növényállomány árnyékolásával és párologtatásával a nyári hőterhelést mérsékeli. A növényzet ezen felül védi a városi Edzőterem épületét a széltől, UV védelmet nyújt, csökkenti az épület hűtési-fűtési energiaszükségletét.

Fejlesztés után ezen szolgáltatások mértéke növekedni fog, egyrészt az általános biomassza növelésnek, másrészt a célzott, speciális növénytelepítésnek köszönhetően (pl. utcák melletti alacsony évelőágyak pont kipufogó magasságban működnek hatékonyan a levegő szűrésében). A biomassza növeléssel védjük a park belső területeit (talajvédelem, zajvédelem, szélvédelem), ezen felül a távhatásnak köszönhetően a környéken élők is pozitív hatásokat fognak érzékelni (tiszta szűrt levegő, hőmérséklet csökkentés, mérsékelt szél, stb.) A tervezett növénytelepítéssel a biodiverzitást a jelenlegi többszörösére növeljük.

Ezeken felül a terület egyik legfontosabb feladata a csapadékvíz-kezelés: a területre hulló csapadékvíz helyben tartását célzó beavatkozásokkal (sustainable urban drainage system – fenntartható városi csapadékvíz kezelő rendszer, továbbiakban SUD) a Büdös árok terhelését csökkentjük! Ezzel mérsékelni tudjuk az Apát és Móra Ferenc utcák víz alá kerülését csapadékos időszakokban.

A rekreációs, valamint ökológiai szolgáltatások mellett a fejlesztés a terület esztétikai értékében is hatalmas változást fog hozni: a jelenleg megkopott, régi park helyett egy modern, minden igényt kielégítő, pompázatos parkot élvezhetnek majd használói. Különleges, szokatlan elemeinek köszönhetően (megújított kresz tanpálya, retro park, stb.) a turisztikai célpontok közé emelkedhet.