Mi ez a mozgalom?

Green City azaz Zöldebb Városokért Mozgalom

Alapelvek

Fenntarthatóan kialakított szabadterek, zöldfelületek

Hogyan lehet fenntartható
a kertem?

ÖKOKERT - Green City elvek a magánkertekben

Újrahasznos holmik

Kreatív újrahasznosítás és újrahasználat

Referenciáink

Megvalósult Green City projektjeink

A Green City, azaz a Zöldebb Városokért Mozgalom mit is jelent kertünk szempontjából? Egyre többet hallani a fenntartható zöldfelület, zöld infrastruktúra kifejezéseket, de micsodák is ezek tulajdonképpen? Hogy jön ide a környezettudatosság, mi a kapcsolat közöttük?

Nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy zöldfelületeinket integrált és interdiszciplináris tervezéssel és építéssel a lehetőségekhez mérten a nagy, működő ökoszisztémába megpróbáljuk visszailleszteni, és így a természet ingyenes szolgáltatásiban részesülünk. Ha a saját kis kertünk „nyelvére” akarjuk lefordítani, akkor azt jelenti, hogy kertjeinkben hasznosítjuk a csapadékvizet, sok honos fajt telepítünk, a meglévő talajt javítjuk, gondolunk a kert apró lakóira is (madarak, rovarok), amit lehet újrahasznosítunk, és műtrágyák és vegyszerek helyett bio és szerves anyagokat és környezetkímélő technikákat alkalmazunk és energia hatékony berendezéseket használunk. A Green City alapelveknek megfelelő tervezéssel, kivitelezéssel, a környezetünket legkevésbé terhelő módszerek alkalmazásával földünktől nem elveszünk, hanem visszadunk - és a saját pénztárcánkban is több marad. Minden egyes kert egyedi, sajátos adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik, melyek alapján személyre, ill. "kertre" lehet szabni az alkalmazandó technikákat, anyagokat.

Kertünkben a természetes vízkörforgás fenntartása érdekében a csapadékvizet visszatartjuk és a talajba juttatjuk, ezért lehetőleg vízáteresztő burkolatot építünk. Így megszabadulunk az eltömődő folyókáktól, a feltört régi beton burkolatot az új alépítménybe fel tudjuk használni.

A talaj védelme érdekében földtömeg-egyensúlyra törekszünk, vagyis nem kell a kitermelt földet drága pénzért elszállítani és ismeretlen termőföldet behozni. A meglévő földünket műtrágyák és vegyszerek helyett természetes komposzttal, trágyával, baktériumos oltással javítjuk. A földet, akár mint építőanyagot is felhasználhatjuk, a design részeként pl. mikrodombok, terepplasztikák kialakítására; vagy izgalamas, természetes gyerekjátszó építéséhez.

A növényzet alapja a természetes ökoszisztéma, így kertünk zömét honos növények alkotják, melyek stabil alapot jelentenek az egzóták, speciális dísznövények számára. A kerti építmények, épület és a növényzet egymás partnerei, pl.: az építmény támasztékul szolgál futónövény számára, az pedig árnyékolja és védi az építményt és használóit. Építünk zöldfalakat, zöldtetőket, melyek rengeteg előnnyel rendelkeznek, és kis kerti világunkban remek élőhelyeket teremtenek.

A kertünkben fellelhető anyagokat újrahasználjuk vagy újrahasznosítjuk. Előtérbe helyezzük a természetes anyagokat (fa, kő), és vizsgáljuk az egyes anyagok, elemek fenntartási igényeit, későbbi újrahasznosítási lehetőségeit, teljes életciklusát. Építkezünk növényből ("élő" pergola) vagy földből (mikrodomb, terepplasztika).

Az egészség megőrzéséhez a zöld környezet igen erősen hozzájárul. Kertünkben ahol szükséges árnyék van, ahol kell napfényt találunk, a levegű tisztított, párásított, és védve vagyunk az út porától zajától, a szomszéd szemei elől. Találhatunk természetes játszószereket (nature-play), testedzésre, mentális rekreációra, pihenésre, feltöltődésre alkalmas helyet. Természetesen barátainkat, családtagjainkat is vendégül láthatjuk kertünkben, így társadalmi-szociális igényeinket is kielégíti jól kitatált zöldfelületünk.

Kertünk energia igénye alacsony: az energia fogyasztó berendezések energia- és költséghatékonyak (pl.: LED világítás), nem fényszennyezőek. A növényzet könnyen fenntartható, hiszen zömében honos fajokból áll, így nincsenek különleges igényei. A gyepfelület nem nagyobb, mint amire pont szükség van, így nem kell folyamatosan öntözni és nyírni az egész kertünket. A gally- és tuskó darálék mulcs a talaj vízháztartásában segédkezik, gátolja a gyomosodást, és lassú bomlásával tápanyaghoz juttatja a növényzetet.