Tervezés és építés: 2020-2021 - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita - Terület: 1200 m2 - Kivitelező: : csemete-KERTMŰHELY° és Kerekerdő Projekt kft. - Növények: megtartott-megmentett koros fák (luc, juhar, hárs), zömében honos cserjék, erdei gyógynövények exóta évelőkkel kombinálva - Anyagok: helyi mátrabérci faanyagok: keményfa erdészeti rönkök, helyben gyalult vörösfenyő padló, kérgezetlen szélrönkök, mátrai andezit sziklák és zúzalék, biodiverz gyep, fakitermelési fűrészpor mint mulcs és talajjavító - Különlegesség: Green City fenntarthatósági elvek megvalósulása a Mátra tetején. Green City akkreditálásra alkalmas


A kreatív kézművességgel, erdei beltéri hangulatban felújított ökovendégház elhanyagolt és használhatatlan kertje a szállással összhangban került felújításra. Végtelen egyszerűséggel, a mátrabérci miliőre fókuszálással alakult a kert, mely akár hóban és esőben is kicsalogatja a vendégeket a szabadba. ”Minden fa marad” – ez volt kiindulópont. A ház körüli – szigorú statikus barátunk által kivágásra ítélt szép-koros lucfenyők mentésével (gyökérgát) indult és a kert közepén magról kelt diófa utcafrontra való áttelepítésével zárult a bevezető szakasz. A „Teraszkert” a ház körüli megőrzött fenyőket, az őket körbevevő és a meredek rézsűt használhatóvá tévő mátrai vörösfenyőből rótt lépcsős teraszt, valamint a terasz lábát alkotó, óriás andezitekből épített gyógynövényes kertet foglalja magába a görgeteg bográcsozóval együtt.

A kert középső helyén kapott helyet a „Boksatetős Hutaház”. A kézzel rakott hagyományos búbos kemencét is befoglaló, erdészeti rönk oszlopokon álló építmény nem egyszerűen időjárás független kültéri „összeverődős, főző-bambizó-beszélgetős hely: tetőfedése az egykori szénégetők boksáira hajaz, gabion lábazatába épített üvegsziklák pedig a régi üveghutásoknak állítanak tolakodásmentes emléket.

A gondosan megőrzött többtörzsű hegyi juhar és kislevelű hársfa alatt erdőalji gyepes vegetáció közepén, fűtött jurtának is került hely: gyógynövényes képzések, bútorfestő okítások, kisebb esküvők, de akár jógaóra, meditáció, bodywork, kinnalvás, képzés legyen bár: a jurta míg nyitva vár!