Terület: 739 m2 - Tervezés és építés: 2011-2012 - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita - Anyagok: kezeletlen fa, terméskő, betonelemes burkolat, fém futtatórács - Növények: honos társulásalkotók exótákkal, dísznövényekkel, zöldségek és gyümölcsfák - Különlegesség: mikrodombos kerti tó tipegőkkel, homlokzat klímavédelme futtatással, emelt ágyásos konyhakret zöldtetős tárolóval, pazar évelőágyak, erdőbe rejtett gyerekjátszó


Otthon szinte mindenki olyan környezetre vágyik, ami egyszerre teremt lehetőséget játékra (pláne ha gyerekek vannak a háznál), kikapcsolódásra, baráti összejövetelekre, pihenésre, mentális és fizikai rekreációra, és esetleg friss zöldséggel, gyümölccsel látja el a családot. A növények jótékonyan eltakarják a szomszédokat, a kert könnyen fenntartható és a házból látható kerti képek passzív látványa is feltöltő, harmonizáló.

Jelen kertünk mindezen kívánalmaknak megfelelően készült, a tulajdonosok igényei mellett a környezettudatosság elveit is szem előtt tartva. A ház bejáratait a többszintű sűrű növénytelepítés védelmezi, mely ölelő karjaiban organikus vonalvezetésű évelőágyak által határolt, öblösödő gyepfolyosó vezet a főbejárathoz, a hátsó kertbe és a hátsó teraszhoz. A hátsó kertben (a helyben kitermelt földből készült) mikrodombok által határolt kerti tavat találunk, a dombok által közrefogott stéggel, mely kissé a tavak fölé magasodik, és pereme alól induló apró vízeséssel táplálja a tavat. A telek hátsó felében színpompás „erdő” foglal helyet, homokozóval és a sarokban gyerekjátszóval. A kertben megtaláljuk a helyét a kiemelt, fakeretes zöldséges ágyásoknak, a zöldtetővel fedett kerti tárolónak, a gyümölcsfáknak. A kerti tároló mellett a ház is szimbiotikus partnere a növényzetnek: homlokzatain növényfuttatókat találunk.