Terület: összesen 26 500 m2 - Tervezés: 2016 - Tervező: Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita - Anyagok: víz- és légáteresztő burkolatok, helyi építőanyagok (fa, kő/kavics), bontott mészkőlapok - Növények: honos díszcserjék és fák exótákkal kiegészítve, örökzöldek, történelmi cserje és évelőágyások, díszfüvek, extenzív vadvirágos rét - Különlegesség: Zöld gyűrű kulcspontjain beavatkozási területek


Tanulmánytervünk a Zöld Város pályázatra készült, a terv a település zöld gyűrűjének több pontjával is foglalkozik. A zöld infrastruktúra hálózat legfontosabb eleme a FŐTÉR, mely a tervezett multifunkcionális egységeivel, megnövekedett biomasszával és biológiai aktivitással gazdasági, ökológiai-környezeti és szociális-társadalmi hasznot, nyereséget termel. A zöldfelületek integrált és interdiszciplináris fejlesztésével élhetőbb városi környezet hozható létre, a városi környezet visszakapcsolható az ökoszisztémába, amely számos értékes javat biztosít az emberi társadalom számára. A tér a városklíma szabályozásában fontos szerepet játszik – a belváros szerkezetébe épülve klímaadaptációs intézkedések helyszíne, eleme. Az alkalmazott természeti és műszaki megoldások integrált egysége környezet- és természetvédő módon segítik a zöld infrastruktúra és így a település működését, hozzájárulva a lakosság megtartásához, a település gazdasági-turisztikai fejlődéséhez. A tervezett főtér barátságos, élettel teli. A bővített funkcióknak köszönhetően itt tartózkodásra csábít, összetartó és összekötő hely: városrészeket, múlt- jelent- jövőt, a helyieket egymással és a turistákkal. A tervezett téren kávézó és büfé terasz, leülő-pihenőhelyek, közösségi terek és ideiglenes színpad, városklíma-alakító vízjáték található, a burkolatba telepített zöld "oszlopcsarnok", azaz egybefüggő, árnyékoló lombkorona alatt.

A Főtér mellett még az IDŐSEK NAPKÖZIS OTTHONÁNAK kertje található a város belső szövetében, a főút mellett. A terület zöldfelületi csomópont, de jelenleg elhanyagolt, kihasználatlan. Tervezett állapotában a funkciókkal történő megtöltése a Green City fenntarthatósági elvek mentén történik: víz és légáteresztő burkolt felületeken közösségi tereket alakítunk ki, a jelenleginél magasabb minőségű (elsősorban honos fajokból) zöldfelületeket hozunk létre, melyek a városklímára pozitív hatással lesznek, fizikai és mentális kondicionáló hatást biztosítanak, a helyszínen kezeljük a cspadékvizet, újrahasznosított anyagokat alkalmazunk.

A belvárost és a település nyugati oldalán álló kastélyt összekötő tengely - és a Zöld gyűrű - része a LIGET, az egykori kastélypark idős, értékes faállományával. A Ligetben fakadó forrást beemeljük a város életébe, kicsik és nagyok legnagyobb örömére. A vízjáték körül történelmi jellegű cserje- és évelőágyakat alakítunk ki, víz- és légáteresztő burkolatokat fektetünk, pihenő- és játszóhelyeket alakítunk ki, valamint egy majdani szoborpark helyszínét is megteremtjük.

A kastély mellett elhaladva, a Ligetből az ÖKOPARK területére jutunk, amely a település és a Zala menti Natura2000 területek között fekszik. A tervzett park Zala-közeli, természetes jellegű öko-játszó-pihenő-kultúr-park, az egykori kastélypark értékes, idős faállományának jótékony lombjai alatt. A cél kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmas közpark létrehozása, fenntartható környezet kialakításával, környezettudatosságra nevelő eszközök felhasználásával: vízi élőhely bemutató, természetes lelátó a töltés oldalán, esőbeálló Zenepavilon, természetes nature-play eszközök.