Terület: 1990 m2 - Tervezés: 2015 - Tervező: Spirit Garden, Somorjai-Tamássy Zsolt, Fehér Anita, Pálfalvi Klára - Anyagok: wpc, víz- és légáteresztő burkolatok, élénk színű gumi, élő növényzet - Növények: évelők, honos és exóta díszcserjék, kúszónövények - Különlegesség: komplex multifunkcionális iskolaudvar, meglévő hársfasor integrálva az új dizájnba, szakrális szimbolika és csapadékvíz kezelés integrálva a közösségi tereken, mobil ill. többrétűen használható kültéri osztálytermek


Az udvar tervezett állapotában a mai kor igényeit kielégíti, mind a diákok, mind a tanárok számára passzív és aktív rekreációs lehetőségeket nyújt, alkalmas szabadtéri oktatásra és szemléletformálásra, rendezvények megtartására, valamint az épületenergetikát „zöld” technikák segítségével pozitívan befolyásolja. Mindeközben magában hordozza a Református Gimnázium örökségét, szellemiségét és élhető, fenntartható és kellemes környezetet biztosít az intézmény használói számára.

Az épületbelső jellegzetes, négyzetes metlaki burkolattal rendelkezik, melynek mintázatához igazodva az udvar burkolatának alapmintázata szintén négyzetes: váltakozva sötét és világos szürke sávokból áll, egyre csökkenő méretű négyzeteket formálva. (Így az ablakon kitekintve a külső- és belső tér azonossága könnyen értelmezhető.) Ezen a szigorú alapon szabálytalan zöld foltokat, fákat terveztünk, azaz a burkolatot részben „visszafoglalja” a természet, könnyed ligetet varázsolva a falak közé.

Az udvar meghatározó tengelye a SUDS (sustainable urban drainage system azaz fenntartható városi vízkörforgás management rendszer) részét képező, és a Gimnázium szellemiségét magában hordozó patak. Az égi magasságokat jelképező csapadékvíz az épület legmagasabb eleme, az Óratorony tövéhez érkezik, ahol a tervezett mikrodomb, a „Szakrális domb” tetején felbugyogó forrás a patak kiinduló pontja. A patakmeder további része szikkasztóként funkcionál, azaz szárazpatakként mutatkozik meg, és csupán nagy mennyiségű csapadék esetén töltődik fel vízzel és vezeti a vizet a befogadó szikkasztó kútba: A patak végpontja a multifunkcionális „Szeretet kút”, mely egyszerre a szakrális szimbolika eleme, a a csapadékvíz kezelő rendszer része és lépcsőzetesen mélyülő közösségi tér. A Szakrális dombtól induló patakkal eljutunk az égi magasságoktól a földi, anyagi világig, ahol a patak végén, a Szeretet kút peremén Dürer keze installációt terveztünk. Az imádkozó kezeket idéző stilizált alkotás látványa fogadja az udvarba lépőt és az egymáshoz forduló, ölelő kezek között a „forrás vize” (42. zsoltár) megérkezik befogadóba. A gimnázium megőrzendő és felhasználandó értékei - többek között - a faragott, rovásírással megjelenített zsoltár felírattal rendelkező díszkutak, melyek a patak mentén kerülnek elhelyezésre, a "forrás vizének" útját követve az égi magasságtól az emberek közé.

Az udvaron találunk még multifunkcionális süllyesztett színpadot és nézőteret: szintén a csapadékvíz kezelésben vesznek részt, megmozgatják a teret, kültéri osztályteremként használhatóak. Továbbá találunk még szabadtéri galériát, mobil eltolható térelválasztó zöldfalakat és bútorokat (kültéri osztálytermek kialakításához), kávézó teraszt, és emelt teraszt. A meglévő fákat kiegészítő szabálytalan liget hűtő szigetként funkcionál, azaz az épület hőterhelését csökkenti a forró nyári időszakok alatt, míg a lombhullató faállomány levélhullás után, télen beengedi a melegítő napsugarakat. Ezen felül az épület hűtésében-fűtésében fontos szerepet vállalnak a tervezett zöldtetők és zöldfalak.

Az épületenergetika mellett a multifunkcionális zöldfalak szintén részt vesznek a csapadékvíz visszatartásában, mikroklímát teremtenek. Emellett fontos szerepük van még abban, hogy a tanítási szünetekben az udvarra kizúduló gyerekeket megnyugtassák, harmonizálják. Green City kutatások bizonyítják, hogy a zöld növényzet látványa fokozza a koncentrációkészséget, pszichés oldást biztosít, csökkenti a krónikus figyelemhiányt, segít a stresszbetegségeken, lelki és fizikai kondicionáló hatással bír. Az udvaron kevés hely marad zöldfelületek kialakítására (intenzív használat, rengeteg gyerek nagy mozgásigénnyel, folyamatos taposás-szaladgálás), így a falak biztosítják a helyet az éltető zöld számára.