Mi ez a mozgalom?

Green City azaz Zöldebb Városokért Mozgalom

Alapelvek

Fenntarthatóan kialakított szabadterek, zöldfelületek

Referenciáink

Megvalósult Green City projektjeink

Fenntartható települési zöldfelület

Zöld infrastuktúra

Zöld infrastruktúra alatt értjük a természetes, félig természetes területeket valamint a városi zöld hálózat elemeit (zöldterületeket, zöldfelületeket, minden növényzettel fedett, kondicionálú hatású, biológiailag aktív területet). Ezen területek ugyanúgy energia befektetést (stratégiai tervezést, fenntartást, kezelést) igényelnek mint az út- vagy közmű hálózat, és ugyanúgy szolgáltatnak és hasznot hajtanak (kondicionáló, rekreációs és komplex humán-társadalmi, településszerkezeti, ökológiai ill. gazdasági előnyök), ezért rendszer alapú megközelítésük szükséges.

A zöld infrastruktúra fejlesztése az EU prioritásai között szerepel, és a leghatékonyabb eszköz a klíma adaptációban, klíma mitigációban. Az ökoszisztéma szolgáltató rendszerek stabilizálása és fejlesztése gazdasági növekedést, munkahelyeket eredményez, esztétikai, ökológiai, társadalmi nyereséget generál és a biodiverzitás csökkentés megállításának elengedhetetlen feltétele. Jelenleg megfigyelhető a zöld iránti növekvő igény, az ökolgóiai szemlélet trenddé válása, így zöldfelületeink lassú, de elkerülhetetlen változáson mennek keresztül.

Ugyanakkor a zöldfelületeink növekvő terhelésével nincsen egyensúlyban a zöld infrastruktúra fejlesztésre felhasználható források mennyisége és milyensége: az önkormányzatok egyre kevesebb pénzből tudnak gazdálkodni, így eddigi megszokott zöldfelületi feladataik ellátása is problémát okozhat. A zöldfelületet általában - hibásan - "költséges dekorációként" kezelik, de feladatunk az "értékes gazdasági és szociális alapigény" szintjére emelni.

A zöldfelület értékes és ingyenes szolgáltatásainak használata, a "zöld megtérülés" tényleges és pénzesített hasznot hoz. Ezen szolgáltatások kamatoztatására, a zöldfelület finanszírozására számos lehetőség és technológia adódik, melyekre számottevő külföldi, és egyre több hazai példát láthatunk. A zöld infrastruktúra a csapadékvíz menedzsment rendszer részeként segít megelőzni a városi áradásokat, a csapadékvíz visszatartásával és kezelésével a csatornahálózat terhelését csökkenti. A zöld a levegő minőséget javít, a városi hősziget effektus ellenszere, a hűtési és fűtési költségeket redukálja, az energia hatékonyságot emeli. (pl.: 10-40% energia megtakarítás érhető el növényi megoldásokkal!) A zöld hálózat új közösségi tereket, pihenőhelyeket, turisztikai vonzerőt valamint munkahelyeket jelent, szemléletformáló eszköz (szociális kohézió erősítése, javuló bűnözési mutatók). A zöldfelület városi és ingatlan marketing elemként is hasznosítható (befektetés vonzás, 4-223% ingatlan érték növekedés).

Ha a zöld infrastruktúra egyes elemeinek szempontjából közelítjük meg a hálózatot, akkor az egyes elemek (pl. park, intézménykert, játszótér, elválasztósáv, stb.) kezeléséhez számos eszköz a rendelkezésünkre áll, melyek hatásaink összeadódásával csökken a településüzemeltetés költsége. Ilyen eszközök lehetnek például a vízáteresztő burkolatok, zöldtetők használata, a folyamatosan kaszálandó kiégett és gyomos "gyep" helyett biodiverz vadvirágos rét alkalmazása, a városi klímán pusztuló fasorok, cserjesávok helyett ökoadekvát, ellenálló fajok és fajták ültetése vagy a közösség, ill. használók bevonása a fenntartásba.