Tervezés: 2019 - Tervező: Zöldebb Városokért Nonprofit Kft., Somorjai-Tamássy Zsolt, Frei Helga, Fehér Anita, Szabó Patrícia, Szabó Mária - Különlegesség: Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv


Bicske Város Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül a Miniszterelnökség által kiírt „Zöld város kialakítása” pályázat keretében készült. A pályázati kiírás hangsúlyt fektet a települések meglévő zöldfelületeinek (az önkormányzati tulajdonban, kezelésben lévők) megújítására, újabb zöldfelületek létesítésére, a települési zöldinfrastruktúra bővítésére. Célja hozzásegíteni a városokat ahhoz, hogy ezek a zöldfelületek az általuk nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások jelentőségéhez mérten, hosszú távon is fenntarthatóan legyenek üzemeltetve.

A zöldfelületek gondozása a települési önkormányzatok azon feladatai közé tartozik, amelyek hagyományosan nem tekinthetők bevételt termelő tevékenységeknek. Ezért van szükség olyan települési zöldfelület-, zöldinfrastruktúra-gazdálkodási stratégiára, amely hosszú távon eredményesen lehetővé teszi az élhető, élő, zöld városi környezet kialakítását a jellemzően forráshiánnyal küszködő önkormányzatok számára is.

A zöldinfrastruktúra fejlesztése átfogó, integrált megoldásként hozzájárul a klímavédelemhez és a hatékony, kiszámítható erőforrás-gazdálkodáshoz. Aktív teret biztosít a társadalmi részvételre, a választópolgárok bizalmának erősítésére. A zöldinfrastruktúra hálózat elemei rekreációs, kikapcsolódási lehetőségeket biztosítanak, hozzájárulnak a település lakóinak fizikai és mentális egészségének fenntartásához. Vonzóvá teszik a települési környezetet és erősítik a polgárok kötődését, a népesség megtartását. Ez a komplex, rugalmas, fenntartható rendszer tehát ökológiai, társadalmi és gazdasági előnyöket egyaránt hordoz azáltal, hogy a zöldinfrastruktúra hálózat ingyenes ökoszisztéma szolgáltatásokat nyújt.

A zöldinfrastruktúra multifunkciós, az általa nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások az élet minden területére hatással vannak:

A zöldinfrastruktúra értéke az idő előrehaladtával folyamatosan nő, a szürke és piros infrastruktúra elemeit kiegészítve jelentős megtakarítás érhető el a tudatos alkalmazásával. Példa: EGYETLEN 100 ÉVES FA TELJESÍTMÉNYE egy átlagos napsütéses napon tenyészidőszakban:

Az ökológiai szolgáltatások tér- és időbeli optimalizálására BICSKE városában a következő stratégiai lépések szükségesek:

 1. Faállomány és zöldfelület növelése
 2. Csapadékvíz gazdálkodás integrációja a zöldinfrastruktúrával
 3. Összekapcsoltság – hálózatosság kialakítása
 4. Hatékony, értő üzemeltetés, fenntartás

AZ ÖSSZESÍTETT CÉLOK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉT 7 PILLÉRRE ALAPOZVA HATÁROZZUK MEG:

 1. pillér: TÖBB PARK - Zöld Mozaik
 2. pillér: FASOROK - Lombcsatorna
 3. pillér: MODELL IPARI PARK
 4. pillér: VÉDŐ ERDŐSÁV - Bicskei Zöld Fal
 5. pillér: VÁROSKAPUK
 6. pillér: SZŐLŐHEGYEK
 7. pillér: EMBERI TÉNYEZŐ - Gondos gazda és gazdák

A pillérek a zöldinfrastruktúra multifunkcionalitására alapoznak, a hálózat egységes egészként reagál a települési problémákra, a pillérek beavatkozásaiban csupán a hangsúly tolódik el a fejlesztési részterületnek megfelelően. Kifejezetten zöld fejlesztésekre korlátozottan áll rendelkezésre pályázati vagy egyéb forrás. Jellemzően egyéb, szürke vagy piros infrastrukturális fejlesztésekre, illetve turisztikai, kulturális, oktatási beruházásokra lesz lehetőség a jövőben pályázni, forrást szerezni. Ezért a zöldinfrastruktúra hálózat kiépítése részekben tud megvalósulni, a megnevezett egyéb beruházásokhoz kapcsolódóan.

(A feltüntett előképek: Tisza-tavi vízi sétány és tansövény, Csíkszeredai városi park, greenroofs.com, Copenhagen Cloudburst Masterplan, magyarmezogazdasag.hu, Székesfehérvár tanösvény)