Terület: ... m2 - Tervezés és építés: ... - Kertterv és koncepció ötletek: Somorjai-Tamássy Zsolt, Építész vázlatterv: Nagy Gábor építész - Anyagok: akácfa, lucfenyő, bontott és tisztított vasúti talpfa - Növények: meglévő fák megtartása (Celtis, Robinia) + parasztfajta gyümölcsök, virágzó cserjék, gyermekzöldséges, szerszámtároló tetején: varjúháj, épület körül évelők és árnyékoló kúszónövények, "Téli Sarok"-ban örökzöldek - Különlegesség: óvodakert egyedi játszószerekkel, átélést segítő egyedi játszóeszköz sor, részben szülői-közösségi kivitelezés, antropozófiai megfelelés


A Waldorf óvoda épülete figyelembe veszi mind a Szadai-gödöllői építési hagyományokat, mind a waldorf pedagógia Steineri antropozófiai alapjaiból adódó kívánalmakat. A gyerekek az óvodai környezeti képeknek naponta sok órán keresztül ki vannak téve, így ezek nagyon finoman de konstansan hatnak lelki átélésükre, fejlődésükre. Az óvodai környezet kerti képe kiemelten fontos, hogy a gyerekek felépítő és tanuló folyamatait impulzusaival alátámassza.

A Steineri filozófia alapján az ember egyaránt összefügg a földi és szellemi világgal. Ezek az erők kölcsönhatásban vannak, de hol az egyik, hol a másik kerül túlsúlyba. A gyermek 0-7 éves korában a földi erők, áramlatok kerülnek túlsúlyba: a test minden részéből áramlanak a fej rányába, míg a szellemi hatás a test irányába visszafogottabb: a fizikai test felépítése, a képző-felépítő folyamatok dominálnak. A fejlődő test „megtanulásának” segítése a csúszó-mászó játszószerek használatával lehetséges, míg a magát felépítő erőket ritmikával és utánzással, illetve megfelelő környezeti anyagok (növények, burkolatok, ételek, stb.) célszerű segíteni. A nagymérvű felépítés fizikai fáradtságot okoz, a rendszeres pihenésre szükség van. E hármas feladatkörnek megfelelő kerti tereket kellett létesítenünk.

Az óvodaépület (Meseház) lombfűrészes díszítésű fatornácán keresztül megközelíthető, hármas tereposztású kert a Mesekert. A keleti sarokban van a Kikeleti Játszókert: ez az igazi gyerekparadicsom egyben a kert legmagasabb pontja, és óvón zárt ligetével a magyar népmesék világát idézi (a „Felső világok” Rézerdejét Földkunyhóval, Ezüsterdejét Holdházzal és Aranyerdejét Naptoronnyal). A Földkunyhó félig a földbe vájt olyan faház, melybe 1 m átmérőjű csövön keresztül lehet le/bekúszni és hasonló csövön lehet a rézsű alján a homokozóba kiérkezni. A Holdház olyan cölöpökből álló ezüstfehér kör alaprajzú építmény, melynek fala vesszőből font, tetejére létrán lehet felmenni, ahonnan függőhídon keresztül lehet a Naptoronyba átsétálni. A Naptorony egy napsárga fa bástya, melynek közepén áll még egy fa torony nap felé törő erdélyi fatemplom jellegű tetővel, népi faragott motívumokkal. A Kikeleti Játszókert íves rézsűjéről csúszdák vezetnek le az íves Óperenciás Homoktengerbe, melynek partján terül el a nagy Zöld Mező. A terület ideális helye ritmikus körjátékoknak, egyéb szabadtéri irányított-vezetett foglalkozásoknak vagy fogócskázásoknak, illetve szabadtéri ünnepeknek. A Mesekert déli sarkában a Hűsölős Hamizó egy csoport befogadására bőven alkalmas, égetett agyag méhsejt téglával burkolt, pergolával árnyékolt, cserjékkel és fallal védett terület, amely kültéri étkezéstől kezdve az altatáson át a szülői összejövetelekig tud eseményeket befogadni.