Válogatás 2014 óta több helyszínen létesült rétek, mezők fotóiból.


A vadvirágos rét említésére lágyan hullámzó pipacs-mezők jelenhetnek meg gondolatainkban, majd rögtön tesszük is fel a kérdéseket: Vadvirág a kertemben? Hogyhogy? Az nem GYOM? Nos, a válasz határozottan nem! Gondoljunk bele, hogy mennyire csodálatos látványt tud nyújtani egy virággal tarkított, élettől pezsgő mező. Ezt a szépséges virágpompát haza tudjuk vinni, otthonunkban is gyönyörködhetünk bennük, ráadásul sokkal kevesebb munkát igényelnek, mint ha monoton gyepet tennénk mindenhová.
A folyamatosan öntözött, nyírt, gondozott, költségesen fenntartható pázsit helyett egyre népszerűbb alternatíva a vadvirágos rétkeverékek alkalmazása. Használhatjuk magánkertben: a házhoz közeli, intenzíven használt részeken a klasszikussá vált gyepet telepítjük, a távolabbi, ritkábban használt részeket pedig beültetjük gyümölcsfákkal vagy honos társulásalkotókkal és alájuk vadvirágos rétet telepíthetünk. Használhatjuk közterületen is: a települési fenntartásban innovatív, költségkímélő megoldás, ahol a természetes növénytakaró biológiai és esztétikai értékei érvényesülhetnek. Használhatjuk cégek, gyárak telephelyein, logisztikai központokban, intézmények zöldfelületein is: kiégett kopár pusztulat helyett esztétikus, biodiverz felületet hozhatunk létre, amely rendkívül alacsony költségek mellett fenntartható.
A vadvirágos rét előnyei:
- virágzási hullámban pompázatos látványt nyújt
- növeli a biológiai sokféleséget, biodiverzitást
- élő- és táplálkozó helyet biztosít kisállatok, rovarok, madarak számára (gondoljunk a méhekre is, így természetes méhlegelőt hozhatunk létre!)
- fenntartási igénye nagyon alacsony (nem szükséges folyamatosan öntözni, évente 1-3 alkalommal kell csupán kaszálni – nem hetenként, mint a pázsitot - és eszünkbe se jusson műtrágyázni!)
- a beállt, működő vadvirágos rét kiszorítja a gyomokat (nem lesz parlagfű-tenger)
A rét hátrányai:
- a legelső lépéseket körültekintően kell megtenni, telepítését szakszerűen kell elvégezni
- nem azonnal díszít, vetést követő 1-3 évben alakul ki az állomány, néhány évente felülvetést igényelhet, ahol kikopnak az egynyári fajok
- virágzási hullámok között elenyésző az esztétikai értéke
„… ez mind nagyon szépen hangzik, de én nem szeretem a természetszerű elburjánzott kerteket…” Vadvirágos rétünk valóban a természetből táplálkozik, viszont remekül elfér egy modern architektonikus kertben is, ahol egészen különleges hatást tudunk elérni a nyírt gyep és a határozott körvonalú vadvirágos rét váltakozásával.
Számos keverék közül választhatunk, magasságban, színben is széles palettát nyújt elénk a különféle keverékek csomagjába zárt természet. Saját rétünk rengeteg apró örömmel tud megörvendeztetni minket, például képzeljünk egy könnyed csokor illatozó vadvirágot az ebédlőasztalon. Emellett kreativitásunkat is bevethetjük: kialakíthatunk labirintust, útrendszert pusztán a kaszálással. Vagy éppen micsoda élményt nyújtanak a rétet látogató különféle madarak a gyerekek számára, akik éppen ezt tanulják az iskolában. Tovább is folytathatnánk a sort, viszont egyre több helyen találkozni fogunk a vadvirágos rét alkalmazásával, ezért inkább tapasztaljuk meg saját magunk, hogy milyen a városban együtt élni a természet egy kicsiny szeletével!